Zen cirkels (Enso’s)

mei 13, 2012 in Informatie

Enso

Bij het woord Zen tekenen denken veel mensen al snel aan Japanse tekeningen in inkt, zoals Sumi-e. Deze website gaat  in principe over ‘gewoon’ tekenen met potlood. Het woord ‘Zen’ verwijst naar je innerlijke staat tijdens het tekenen, en niet zozeer naar de tekentechniek of het materiaalgebruik. Er zijn wel veel overeenkomsten tussen realistisch zen tekenen en Japanse teken en schilder technieken. Ze streven naar hetzelfde doel: van binnen stil worden en je concentratie en bewustzijn verhogen.

De zen cirkel (Enso) is een oefening waarbij je een cirkel tekent met volledig bewuste aandacht. Het resultaat is een afspiegeling van die focus en concentratie. De oefening heeft veel weg van ‘blind contour tekenen’ met het grote verschil dat je bij Enso’s tekenen geen onderwerp uit de buitenwereld natekent.

Bekijk deze video eens om te zien hoe het werkt. De dame legt het perfect uit en is heel open en eerlijk over haar zen cirkel. Hij ziet er perfect uit, maar ze laat zien waar ze werd afgeleid door haar gedachten. Deze openheid naar jezelf is heel belangrijk om van te leren.

 

 

Bij realistisch Zen tekenen kan de tekening ook gezien worden als een afspiegeling van je focus en concentratie. Ook hier probeer je de meeste lijnen in één beweging neer te zetten. Het verschil is dat je niet zozeer je innerlijke wereld, maar de buitenwereld als onderwerp neemt. Je focust zo sterk op het onderwerp en kijkt zo intensief, dat je een verbondheid kunt gaan voelen met het onderwerp. Het helpt je om naar de buitenwereld te kijken zonder projecties.

Er zijn jammergenoeg nog geen, of weinig demonstratievideo’s te vinden over realistisch Zen tekenen. Ik hoop daar in de toekomst wat aan te veranderen. De video’s die ik hier heb geplaatst laten in ieder geval wel de essentie van Zen tekenen zien: concentratie, stilte en volledige overave aan het moment.
Bekijk ook nog eens deze video over het maken van Zen cirkels met een bezem! Je ziet dat je uitzonderlijke dingen kunt doen en maken door de aandacht zo te focussen en veel te oefenen!