Tekenen in het Rijksmuseum van Oudheden

mei 23, 2013 in Blog bericht

 

Het stond al heel lang op mijn to-do-list, maar ik gunde mijzelf de tijd niet: tekenen in het Museum van Oudheden. Vandaag nam ik eindelijk de ruimte. Met een museum jaarkaart kun je ook heel even ergens naar binnen lopen om wat te schetsen. Dat is heel leuk om te doen. Voor zover ik weet kun je bij dit museum krukjes lenen om te zitten tijdens het tekenen. Ik heb dat nu niet gedaan, er zijn veel bankjes waar je even kunt zitten.

Zonder voorkennis ben ik het museum binnen gegaan. Op de tweede verdieping vond ik waar ik op hoopte: Mummiekisten en hyrogliefen uit Oud Egypte. De mensfiguren uit die tijd bestaan uit prachtige contourlijnen.

hyrogliefen

Het was een geluk dat ik nog net het restauratie team trof voor hun lunchpauze. Het waren een aantal dames die in volle concentratie werken aan de kleinste details met uiterste voorzichtigheid. Je zou het Zen of meditatie kunnen noemen. De dame die ik tekende had daardoor ook niet in de gaten dat ik naar haar keek.

restauratie mummy

Het meest heb ik mij verbaasd over de leeftijd en kwaliteit van de objecten die ik heb getekend. Houten kisten die gemaakt waren rond 1000 voor Christus zagen eruit als (bijna) nieuw. Bijzonder.

mummy zangeres

Op het laatste moment viel mijn oog op een relatief klein beeldje waar ik direct verliefd op werd: Wensoe de schrijver.

wensu writer egypt

Nog steeds weet ik niet waarom het mij zo raakte. Misschien de uitstraling, detaillering en verfijning van het beeldje. Ik heb er getekend tot ik pijn in mijn voeten kreeg van het hurken. De volgende keer zal ik wel een krukje gaan lenen.