Tekenen in het Mauritshuis

december 22, 2014 in Blog bericht

mauritshuis

Onlangs bezocht ik met twee vriendinnen uit mijn middelbare schooltijd en onze tekenlerares van die school, het Mauritshuis. Ik had het totaal vernieuwde gebouw nog niet gezien en van de enige keer dat ik er ooit kwam was mij vooral de stier van Potter bij gebleven. Dat was in de tijd dat wij nog alle vier dagelijks rondliepen in het schoolgebouw. Lang geleden.

Deze keer nam ik mijn schetsboek mee. Ik hou echt van schetsen in musea. Na de Mona Lisa wilde ik ook het meisje van Vermeer wel eens vastleggen. Mijn voormalig tekenlerares had ons al laten weten dat het meisje helemaal geen parel in haar oor draagt. Die kon je toen blijkbaar niet krijgen. Bij nader inzien lijkt haar oorbel ook meer op een glinsterend metaal, misschien van zilver. Ik neem niet aan dat er nu een rectificatie op de film wordt gemaakt.

 

michelle dujardin vermeer meisje

Het resultaat:

vermeer meisje girl pearl zen drawing

In het huis vol oude meesters was genoeg te zien en te tekenen. Ik blijf het leuk vinden om te zien hoe zij te werk gingen. Je kunt het vaak afleiden van het resultaat. Zo bestaat de stier van Potter uit schetsen van meerdere koeien, en dat verklaart de ietwat vreemde verhoudingen. Een van de mooiste schilderijen van Rubens – vonden wij- was eigenlijk een studiedoek dat nooit echt werd afgemaakt. En dat kinderen lastig te tekenen zijn werd ook vrij duidelijk bij meerdere doeken:

schilderij kind

Leg voor de grap eens je vinger voor de ogen en je ziet dat de onderkant van het gezicht  beter klopt met het lichaam dan de ogen. Ik hoop dat de schilder net zo hard om het resultaat heeft kunnen lachen als wij. Dan was het  echt een meester!

Het puttertje was ook een van mijn favorieten. Leuk ook om te lezen waarom de distelvink deze bijnaam heeft gekregen.

puttertje fabritiusMijn snelle schets:

Carel fabritius puttertje

En als je eenmaal iets bewust gezien hebt kom je het overal tegen….

puttertje donna tart

Nou wilde ik al lang een puttertje schilderen, dus dat heb ik gedaan. Deze zonder ring aan zijn pootje en vrij in de natuur. Naar aanleiding van een foto overigens, want ik kom ze weinig tegen en stil zitten doen ze al helemaal niet. Er vliegen wel puttertjes bij geitenboerderij het Geertje in Zoetermeer zag ik laatst.

puttertje aqaurel

Verder heb ik nog een heel korte schets gemaakt van een schilderij van (voorvader?) Karel Dujardin. Dat moest ik gewoon even doen natuurlijk. Ik weet niet wat het is met Zen tekenen, maar het is haast als een verslaving. Zodra ik iets heb getekend, heb ik het pas echt goed gezien. En ik wil alles zo zien!

Daarom neem ik mijn nieuwe schetsboek weer overal mee naar toe deze kerstdagen. U ook?

Alvast een gelukkig nieuw jaar!
zen tekenen newsletter