Sumi-e

sumi-e
Enige tijd geleden kreeg ik een bericht van Caroline Stroeks. Ze had mijn boek gelezen en zag veel raakvlakken tussen Zen tekenen en Sumi-e. Ik had in eerste instantie geen idee wat Sumi-e was, maar toen ik het zag herkende ik het direct. Het zijn Japanse schilderingen in  (zwarte) inkt, meestal gemaakt op rijstpapier en afgewerkt met een rood stempeltje.
Caroline kreeg les van een Japanse docent en heeft een website met haar werk. Het grappige is dat haar ervaring met Sumi-e ook een beetje terug te zien is in haar zen tekeningen:
Vorige week was ze bij mij en vertelde over het materiaal en de werkwijze. Ik had inmiddels een mooi boek gekocht van Hakuho Hirayama met de titel ‘SUMI-E. Japans penseelschilderen in de geest van Zen’. De essentie van Sumi-e is exact hetzelfde als de essentie van zen tekenen. Wanneer je je verbindt met het onderwerp, je als het ware zelf het onderwerp wordt, gaat het als vanzelf. Bij Sumi-e hoef je het onderwerp niet voor je te hebben, je kunt ook werken vanuit je herinnering. In dat geval zul je eerst goed moeten kijken hoe iets er werkelijk uit ziet. Hakuho Hirayama raad aan om in de natuur te tekenen en de tekeningen te gebruiken voor Sumi-e. Kortom, zen tekeningen kunnen een geweldige basis zijn voor een Sumi-e schildering.
De belangrijkste eye opener voor mij was het belang van het papier. Ik had al gewerkt met inkt op aquarelpapier. Caroline liet mij zien hoe je rijstpapier kunt gebruiken. Ik heb een rol gekocht en ben gaan experimenteren. Het is heel leuk om te doen. Het papier is dun en kwetsbaar, maar tegelijkertijd heel sterk. Het vloeit enorm en dat geeft mooie effecten. Je kunt de dunne velletje op elkaar lijmen voor extra stevigheid. Je kunt het strijken, kreukelen, rafelen enzovoorts. Ik heb mijn eerste experimenten gescand. De vogel bovenaan is gemaakt met rode Indische inkt. Ik vond het heel leuk om te doen, dus de kans is groot dat ik vaker tekeningen in inkt op de website zal plaatsten!