Monkey Mind in beeld met Osho Zen tarot

april 23, 2013 in Blog bericht, Informatie

monkey portrait watercolorosho zen tarotVoor mij is zen tekenen meer dan een tekenmethode. Het is één van de manieren waarmee ik mijzelf dwing om meer in het moment aanwezig te zijn en te accepteren wat er gebeurt. Hoewel zen tekenen een van mijn favoriete methodes is, is het zeker niet de enige. Ik heb gemerkt dat bewegingsoefeningen (in mijn geval buikdansen) ook heel krachtig kunnen zijn om ‘uit je hoofd te komen’.

Het pad dat ik loop, om in Boeddhistische termen te spreken, zou ik ‘het pad van het toeval’ kunnen noemen. Of ‘het toevallige pad van het hart’. Alles dat spontaan voorbij komt en waarop ik van binnen reageer, kan deel worden van mijn pad. Het is daarom een bij elkaar geraapt geheel uit verschillende stromingen die uiteindelijk, in essentie, allemaal op hetzelfde neer komen.

Eén van die toevallige passanten is Osho en dan voornamelijk zijn Zen tarot. Ik kende Osho niet zo goed, behalve dat ik in mijn leven allemaal negatieve berichten over hem had gehoord (sekte, geld misbruik etc etc). Ik heb inmiddels geen mening over Osho, behalve dat hij (voor mij) een aantal heel goede en interessante uitspraken heeft gedaan. Als iemand je stimuleert om authentiek, sterk, open en onbevangen te zijn, dan is hij dat wel en zijn Zen tarot kaarten hebben mij er enorm bij geholpen. Ze zijn heel mooi geïllustreerd en vertellen je (soms heel confronterend) waar je onbewust mee bezig bent en op moet letten. Een sceptische geest zal het trekken van tarotkaarten onzinnig vinden. Ik ben het stadium van achterdocht al lang voorbij. Ik kan een boek volschrijven over de bizarre timing waarop ik bepaalde kaarten trok, en je zult zien (zeker wanneer je regelmatig kaarten trek en deze ook opschrijft) dat er periodes zijn waarin je bepaalde kaarten heel vaak trekt. Kaarten die precies voor jou van toepassing zijn.

osho zen tarot cards kaarten Osho zen tarot

Bij deze dus de tip en een link naar de kaarten.

Hoewel ik de kaarten ook fysiek in huis heb (met een interessant boek van Osho met uitgebreide uitleg) gebruik ik zelf tegenwoordig vooral de digitale kaarten op mijn telefoon. Die zijn grappig genoeg net zo raak als mijn gewone kaarten, hoewel ik het altijd bijzonder vind dat tijdens het schudden van de kaarten de juiste kaart bij mij meestal uit de stapel ‘springt’. Ja om hiervoor open te staan moet je misschien je wereldbeeld wat bijschaven of bepaalde ervaringen hebben gehad…

Overigens heeft Osho, die soms lekker direct en confronterend uit de hoek kan komen, ook een aantal interessante uitspraken gedaan over creëren en schilderen. Lees hier zijn visie.