Keukenhof als inspiratie

mei 5, 2015 in Blog bericht

boeket opdracht klein

Begin april kreeg ik het verzoek van een bruid om haar bruidsboeket te schilderen. Ik had nog nooit eerder een heel boeket geschilderd en ik zag het als een uitdaging. Zou ik er een mooi geheel van kunnen maken? Tijdens het schilderen liet ik die onzekerheid los – ik begon gewoon ergens – en merkte vooral dat ik er heel vrolijk van werd. Het resultaat (hierboven) inspireerde me om vervolgens een boeket te schilderen voor mijzelf, één waarvan ik vrolijk zou worden tijdens het schilderen en als ik er naar zou kijken.

In dezelfde periode begon de lente eindelijk door te breken. Ik woon in het huis van mijn oma omdat zij zelf te oud was geworden om er zelfstandig te kunnen wonen. Bij mooi weer kwam zij vaak naar de tuin van haar ‘oude’ huis om te genieten van de zon en de prachtige Japanse kers. Dit jaar stond de boom veel later in de knop dan vorig jaar. In de week van het boeket schilderij begon ik met het schoonmaken van de tuin zodat het er goed uit zou zien als mijn oma weer in de tuin kwam zitten. Zij hield erg van bloemen en zou die week met een vereniging naar Keukenhof gaan. Het liep echter anders. In de plaats van de Keukenhof kwam zij in het ziekenhuis terecht. Op 17 april overleed zij daar onverwacht snel.

Zo kwam het dat het boeket dat ik voor mijzelf geschilderd had, ineens kwam te staan op de voorkant van haar rouwkaart. Het moest nu nog veel meer mensen gaan opvrolijken.

rouwkaart

In de week na haar overlijden nam de boom een bijzondere plaats in. De bloesem begon zich te openen en de boom stond op de dag van de begrafenis volledig in bloei.

De bloesem stond voor mij symbool voor een nieuw begin: voor haar, voor de familie en voor mijzelf.

Nou valt mij altijd op dat ten tijden van een overlijden vaak mooie en wonderlijke dingen gebeuren. Zo ook nu. Ik kreeg namelijk bericht van een Amerikaanse Facebook vriend dat hij op vakantie was in Nederland en graag wilde afspreken om elkaar te ontmoeten. Zijn voorstel was: in Keukenhof. Nou moet ik eerlijk bekennen jaren naast de bollenstreek te hebben gewoond en in mijn hele leven nog nooit naar het meest populaire toeristenpark van Nederland geweest te zijn. Ik had daar zo de nodige bedenkingen bij – beelden van drommen toeristen en oude mensen, hier en daar een opkomende tulp en that’s it. Maar nu dit zo toevallig uitkwam en mijn oma het uitstapje niet had kunnen maken besloot ik te gaan voor haar.

Gisteren was het zover. Ik stond vroeg op en zette mij schrap vanwege voorspelde regen. Toen ik de gordijnen opende werd ik volledig verrast. De Japanse kers was in 1 nacht bijna volledig uitgevallen en alles lag onder de roze blaadjes. Zo mooi! Geen regen, maar roze sneeuw.

bloesem sneeuw

Met verbazingwekkend goed weer vertrok ik naar Lisse. Daar bleken mijn vooroordelen over Keukenhof deels waar.

Er zijn inderdaad veel (heel veel!) toeristen, dat zeker, maar vooral ook ongelofelijk veel bloemen! Veel meer en veel mooier dan ik mij had voorgesteld. Wat ik leuk vond is dat je van de paden af kunt om op het gras te zitten en de bloemen van dichtbij te bekijken. Terwijl ik dit schrijf regent en onweert het hard buiten, het weer dat voor gisteren voorspeld was blijkt gelukkig een dag verschoven te zijn!

keukenhoftulpen

bloemenpad

De ontmoeting met de Facebook vriend bleek ontzettend leuk en daarna heb ik in de zon wat zitten schilderen.

schilderen

Al met al een dag met een gouden randje, kleurrijke bloemen en veel inspiratie. Ik hoop dat mijn oma van bovenaf mee heeft kunnen kijken.

heaven

Ik ga zo beginnen aan mijn tweede opdracht voor het schilderen van een bruidsboeket. Ik zal ondanks de regen, dus wel vrolijk de dag door komen.

Vanaf nu kan de nieuwe fase beginnen voor ons allemaal. Wat mij betreft blijft het thema bloemen!

blaadjes

BLOESEM

 

zen tekenen newsletter