Het ego

december 4, 2012 in Blog bericht

het ego
Het belangrijkste uitgangspunt in de boeddhistische psychologie, is dat ons ego de oorzaak is van ons lijden. Het woord ego wordt veel geassocieerd met ‘trots’ en ‘arrogantie’. In werkelijkheid is het ego veel meer dan dat. Het is het deel in ons (ja, iedereen heeft een ego) dat zichzelf als gescheiden ziet van de omgeving. Het gevoel van gescheiden zijn is volgens (onder andere) boeddhisten een illusie. In werkelijkheid zijn we namelijk allemaal onderdeel van één geheel. Een ondraaglijke en onbegrijpelijke gedachte voor het ego, dat vervolgens trucs uit de kast haalt, om deze realiteit te vervormen en aan te passen aan een realiteit die het beter verdraagt.
Het is heel lastig om het ego te doorzien aangezien het ego vrijwel altijd actief is. Je vraagt jezelf bijvoorbeeld af waarom iets is misgegaan. Het ego kan er voor zorgen dat je bedreigende informatie negeert of ombuigt. Je zal dan nooit tot de conclusie komen dat je eigen gedrag het probleem heeft veroorzaakt. Het omgekeerde kan ook; je (ego) geeft jezelf dan onterecht de schuld van het probleem.
Het is een heel lastige klus om het ego te doorgronden wanneer het actief is. Je kunt er, net als de hond hierboven die achter zijn eigen staart aan zit, (bijna) niet bij.
Meditatietechnieken zijn ontwikkeld om aan de illusie van het ego voorbij te gaan en de meditatieve staat te bereiken. Je ervaart in deze staat geen ‘ik’ of persoonlijkheid. Meditatietechnieken helpen je om los te komen van alles dat je ego omvat; je persoonlijkheid, gedachten, cultuur, normen en waarden enzovoorts. Pas wanneer je deze staat hebt ervaren en herkent, kun je makkelijker herkennen wanneer je ego aan zet is.
Zen tekenen is een heel mooie manier om je bewust te worden van de werking van je ego. In het zen tekenboek staat omschreven welke trucs van het ego je zoal kunt tegen komen. De tekening kan daarbij helpen als een spiegel.
Ik zal in de toekomst een aantal trucs van het ego beschrijven zodat je je misschien meer bewust wordt hoe je eigen ego werkt. Niet alleen tijdens het tekenen, maar in je leven in het algemeen.