De dieren van Mirko Hanak

januari 31, 2014 in Blog bericht

Mirko Hanak Animals we love 2

Een tijdje geleden ontving ik een bericht op facebook met een prachtige illustratie. De vraag was of ik de illustrator kende, want het leek een beetje op mijn werk. Ik had nog nooit van de Tjechische illustrator Mirko Hanak gehoord, maar na even googelen wist ik dat hij helaas jong overleed in de begin jaren ’70 en geinspireerd was door Chineze en Japanse technieken. Niet alleen gebruikte hij net als ik waterverf en inkt; hij heeft ook ontzettend veel dieren geschilderd. Ik vond een groot aantal afbeeldingen op internet en werd meteen verliefd. De vergelijking zie ik dus als een groot compliment!

Tijdens mijn speurtocht ontdekte ik dat er in de jaren ’70 ook Engelstalige boeken met zijn illustraties zijn uitgegeven. ‘Animals we love’ heet de serie. Twee nieuwe (!) exemplaren uit 1972 stonden aangeboden via Amazon.com. Ik was toen nog lang niet geboren!! Die moest ik hebben…

Het toeval wilde dat ongeveer mijn hele familie in Amerika verbleef toen ik de boeken bestelde. Ik kon ze in Amerika laten bezorgen en ze kwamen een aantal weken later in de koffer mee naar huis. Zo betaalde ik nog geen 4 euro per boek (okee, plus de verzending, dat wel), en dat voor een collectors item!

Twee weken geleden kreeg ik ze eindelijk in mijn handen. De boeken zijn licht vergeeld en een klein beetje gebutst, maar dat ze ruim 40 jaar in een winkel op mij hebben liggen wachten is nauwelijks te zien. Het zijn geen dikke boeken, maar ze zijn mooi en ik kijk er met veel plezier naar. Ik heb een aantal afbeeldingen gescand je vind ze hieronder en ik heb ernaast ook een aantal van mijn eigen werken gezet. Ik snap de vergelijking, maar het werk van Hanak is heel eigen en herkenbaar. Heel inspirerend!

Mirko Hanak Animals we love eekhoorn tekening

 

img418 eend klein

 

img417 img419