Bloemen tekenen en uitwerken

Bloemen tekenen

 

Een geliefd onderwerp om te Zen tekenen is de bloem. Hoe langer je kijkt, des te meer er te zien is. Door het Zen tekenen ben ik echt met andere ogen naar bloemen en planten gaan kijken. Ik heb er veel van geleerd.

 

Zoals je intussen misschien weet, begint de Zen tekening (volgens mijn methode) met een blind getekende lijn tekening. Je start met de buitencontour en vult steeds meer belangrijke lijnen binnen het onderwerp. Wanneer je van binnen stil bent en je concentratie is hoog dan kun je blind echt geweldig goede tekeningen neerzetten. Zelfs al heb je nog nooit getekend! Het is tekenen zonder verstand en tegelijkertijd kunnen de verhoudingen helemaal goed getekend worden. De tekenreflex is een cadeautje van de natuur waar weinig mensen gebruik van maken.
Het grappige is, dat onervaren tekenaars zich nauwelijks realiseren hoe goed de lijntekening op papier is gelukt. Ze zien een omtrektekening en vinden dit soms nog weinig herkenbaar. Ik teken al mijn hele leven en kan inmiddels wel zien of de verhoudingen kloppen. Ik weet hoe een tekening kan worden wanneer het meer is uitgewerkt.
Om minder ervaren tekenaars uit te leggen hoe een tekening wordt opgebouw, heb ik hier een voorbeeld geplaatst. Je ziet dat je door alleen wat donker toe te voegen, diepte en leven in de tekening krijgt. Veel meer dan dat hoef je niet te doen. Hoe minder hoe beter. Zen tekenen is de kunst van het weglaten. Maak het niet te donker en te zwaar, dan verliest de tekening zijn lichtvoetigheid!

 

 

Voor aquarelliefhebbers is de contourtekening ook heel interessant. De tekening is zo licht en fijn dat het makkelijk met de dunne verf kan worden opgevuld. Ik ben persoonlijk niet goed bekend met de techniek. Wel kreeg ik een tijdje terug een tekenboek in handen van Robin Berry. Hierin beschrijft hij hoe je aquarellen van bloemen kunt maken. Hij legt in drie regels uit dat je eerst de contouren moest tekenen. Aangezien ik hier een heel boek  over heb geschreven, had dat wel uitgebreider gekund. Er is een oplossing: lees eerst het zen tekenboek en ga dan verder met dat van hem: Robin Berry ‘Bloemen aquareleren van foto’s’