Hokusai

februari 7, 2012 in Blog bericht

Hokusai
Hoe het kon gebeuren weet ik niet, maar na jaren en jaren in Leiden te hebben gewoond, kwam ik onlangs pas voor het eerst in het Sieboldhuis. Ik ga binnenkort zeker terug naar de expositie ‘Maanlicht, Mysterie en Schoonheid’ om het informatieve filmpje over het maken van Japanse houtsneden terug te kijken. Wat een bijzonder proces is dat! Het laat op een prachtige manier zien wat je kunt creĆ«ren met de juiste aandacht en concentratie (en ervaring en vakmanschap uiteraard).
Ik vind je Japanse houtsneden heel mooi en zag ineens hoe goed je de contourtekeningen van het Zen tekenen kunt gebruiken voor het lijnenspel van een houtsnede ontwerp. In de winkel van het Sieboldhuis heb ik twee boeken gekocht van de beroemdste Japanse kunstenaar uit de geschiedenis: Hokusai. Het is een aanschaf geweest waar ik nog steeds heel gelukkig mee ben.
Hier een afbeelding van de voor- en achterzijde van het boek. Het zegt genoeg waarschijnlijk. De ‘big wave’ (zie afbeelding van de golf) is heel bekend.

 

Mocht je de expositie nog gaan bezoeken voor 18 maart, let dan ook op een aantal kunstwerken van de Leidse kunstenaars in de wandelpaden. Zij hebben zich laten inspireren door het thema maanlicht en hebben vierkant werk op klein formaat gemaakt. Er zitten heel mooie werken tussen!